Loon zajednički

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Uz prepoznatljiv poziv koji mnogi ptičari povezuju s ljetom i lako ga prepoznaju po crno-bijelom perju šahovnice, obični je lounj relativno osjetljiva vrsta kojoj je potrebno netaknuto stanište za gniježđenje i zahtjevni okolišni uvjeti. Zbog toga su ovi članovi Gaviidae obitelj ptica može biti jedan od najranijih pokazatelja zdravlja okoliša. Otkrivanje češćih činjenica o loonima može pomoći ptičarima da bolje shvate što ove ptice čini još neobičnijima!

Brze činjenice

  • Znanstveno ime: Gavia immer
  • Uobičajeno ime: Obični loun, Veliki sjeverni loon, Veliki sjeverni ronilac
  • Životni vijek: 25-30 godina
  • Veličina: 30-35 centimetara duljine
  • Težina: 10-14 kilograma
  • Raspon krila: 55 inča
  • Status zaštite: Najmanja briga

Uobičajena identifikacija loona

Ove ptice je relativno lako prepoznati po prepoznatljivom, pojednostavljenom obliku i dugim, debelim crnim novčanicima nalik bodežu. Spol je sličan crnoj glavi i vratu koji pri dobrom svjetlu mogu prikazati iridasti zelenkasti ili zelenoplavi sjaj i klinasti ovratnik okomitih crno-bijelih pruga. Dojka i trbuh su obično bijele boje, a leđa su kockasto crno-bijela s finijim oznakama na bokovima i straga. Oči su crvene, ali na mračnom licu može biti teško vidjeti. Zimi je perje smeđkasto i mrljasto s više bijele boje na licu i vratu.

Maloljetni obični looni imaju manje različite oznake i mogu izgledati mutnije ili manje profinjeno, a nedostaje im jasan ovratnik. Njihovi su računi također općenito bljeđi i pokazuju tamne bijele lukove oko tamnih očiju. Maloljetničko perje nalikuje odraslim osobama koje se ne uzgajaju.

Žalosni zov običnog loona ima jodlajuću, potresnu kvalitetu koja započinje nižim tonom, ali kroz poziv ima sve veću visinu. Ovi pozivi prenose veliku udaljenost preko vode i postali su uobičajeni ljetni zvukovi u uzgajalištu ptica.

Common Loon vs. Yellow Lown Loon

Loon i žutokljunac izgledaju vrlo slično. Zimi ih može biti teško razlikovati, osim što je obični loon puno rašireniji i češće ga se može vidjeti u južnim obalnim područjima. Kada su ptice u uzgojnom perju, obični lounj ima manje bijele boje na leđima od svojih kolega sa žutim kljunom, a ovratnik mu je ozbiljnije klinast, dok je ovratnik žutokljunka više izbočina ili elipsa. Naravno, kontrastne boje računa ovih ptica posebna su oznaka polja koja ih razdvaja u bilo koje godišnje doba.

Stanište i rasprostranjenost zajedničkog loona

Obični looni mogu biti uobičajene znamenitosti u kanadskoj tundri bez drveća i borealnim šumama, gdje se nalaze velika, duboka, otvorena vodna tijela. Njihovo omiljeno stanište mora imati na raspolaganju bogate ribolovne resurse, a obale s močvarnim travama obično su omiljene. Izvan sezone razmnožavanja, često ih se može naći u obalnim staništima u oceanu, iako se uglavnom zadržavaju u moru ili u područjima dubokih uvala.

Uzorak migracije

Ljetni opseg uzgoja običnog lunjaka proteže se od Aljaske do ruba kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država. Zimi migriraju i na obale Atlantika i Tihog oceana, čak na jug do Floride, Obale zaljeva i Meksika, iako ih se može naći i na velikim unutrašnjim jezerima. Te ptice nastanjuju slična staništa u sjeverozapadnoj Europi, posebno Islandu, Skandinaviji i Velikoj Britaniji.

Ponašanje

Te su ptice spore i neugodne na kopnu i možda im se čini da uopće ne mogu hodati, ali na vodi su moćni plivači koji mogu uroniti do 200 metara dubine tijekom pune minute dok love. Oni spavaju na vodi i trebaju im dugački dijelovi otvorene vode da bi pretrčali kako bi stekli dovoljno zamaha za polet. Kad se odmaraju na površini vode, imaju tendenciju voziti se nisko, što daje izuzetno nizak profil koji naglašava njihova ujednačena tijela i veće glave.

Prehrana i hranjenje

Obični louni su ribojede ptice, a ribe čine približno 80 posto njihove prehrane. Također će jesti niz beskralješnjaka, rakova, mekušaca i vodenih insekata. Da bi se prehranili, rone ispod površine i jure za svojim plijenom, gutajući sve što ulove glavom. Vrlo su spretni plivači i svojim moćnim nogama lako prate svoj plijen. Međutim, obični lonovi vizualni su lovci, stoga je neophodno da njihovi plovni putovi budu čisti i čisti radi lakšeg pronalaska hrane.

Mlađi louni jedu uglavnom minouns i drugi sitan plijen, ali odrasli će uloviti i konzumirati ribu duljine do 10 centimetara. Točna naklonost običnih lonova ovisi o tome koje su vrste najraspoloživije u njihovim staništima, no zabilježeno je da jedu širok spektar slane i slatkovodne ribe, uključujući basa, štuku, burbot, sjenu, krepi, talinu, pastrvu, haringu , vahnja i smuđ.

Gniježđenje

Obični looni su monogamne ptice. Gnijezdo je izgrađeno na malom otoku ili uz obalu zaštićenog jezera ili zaljeva, često u trskastom dijelu koji nudi neko prikrivanje. Neka gnijezda možda plutaju u močvarnim područjima. Struktura gnijezda je glomazna, niska gomila stabljika, trava i grančica, a oba člana parena para zajedno rade na njenoj izgradnji. Ako par loona uspješno uzgaja piliće, mogu ponovno koristiti isto gnijezdo sljedeće sezone uzgoja.

Jaja i mladi

Te ptice polažu 1-4 ovalna, mutna maslinastozelena jaja po leglu. Par u paru dijeli dužnosti inkubacije 26-30 dana, a nakon što se jaja izlegu, pilići odmah napuštaju gnijezdo i jašu na leđima roditelja za kupanje i ronjenje. Oba roditelja će se brinuti za mlade ptice 70-80 dana, a svake sezone uzgoja uzgaja se samo jedno leglo.

Očuvanje zajedničke loonice

Iako se ove ptice ne smatraju ugroženima ili ugroženima, osjetljive su na promjene u okolišu i mogu biti u ozbiljnom riziku od onečišćenja vode i erozije tla koje će zamagliti vodene putove i otežati im učinkovitu hranu. Kisela kiša i druge onečišćenja koje mogu promijeniti ekologiju velikih jezera i plovnih putova također štete uobičajenim loonima, a ove ptice mogu biti izložene trovanju olovom iz ribarnica.

U konačnici, zaštita sjevernih plovnih putova i jezera pomoći će u zaštiti običnih loona. Koraci za ublažavanje poplava i ozbiljnih kolebanja vode su ključni, a zdrava populacija riba mora se očuvati kako bi se tim pticama osigurali odgovarajući izvori hrane.

Savjeti za dvorišne ptice

To nisu ptice u dvorištu, ali mogu biti prisutne na sjevernim mjestima za kampiranje uz jezero ili tamo gdje se domovi naslanjaju na prikladnu obalu jezera. Zaštita obale i minimiziranje lokalnog zagađenja i erozije mogu pomoći u privlačenju običnih loona. U nekim su područjima ove ptice koristile i umjetne platforme za gniježđenje koje plutaju u blizini prikladnih obala.

Kako pronaći ovu pticu

Obične loone može biti teško vidjeti u divljini zbog njihove sramežljive, vrckave naravi. Oni mogu napustiti svoja gnijezda ako su zastrašeni i zbog toga su zaštićena mnoga područja gniježđenja običnih loona. Ptičari koji žele vidjeti uobičajene loone trebali bi imati na raspolaganju snažan optički vid ili dalekozor velikog povećanja i paziti na to kako ove ptice plutaju dubokom vodom na udaljenosti od obale.

Zajednički lunovi u kulturi

Obični loon službena je državna ptica Minnesote od 1961. godine, a također je i službena provincijska ptica Ontarija u Kanadi. Zbog svoje prepoznatljivosti, obični loon također je popularna maskota za škole i tvrtke u svom dometu, kao i simbol profesionalne nogometne momčadi Minnesota United FC. U sjevernim područjima mnogi ljetni festivali slave zajedničke loone.

Istražite više vrsta u ovoj obitelji

Dok Gaviidae Obitelj ptica obuhvaća samo pet loonskih vrsta na svijetu, postoje i druge ptice koje su slične. Ptičari zainteresirani za učenje o srodnim vrstama trebali bi se zanimati za:

  • Crvenokat Loon
  • Čupava patka

Ne propustite nijedan drugi naš profil divljih ptica kako biste saznali puno činjenica o svim svojim omiljenim vrstama ptica!

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Vi ćete pomoći u razvoju web stranice, dijeljenje stranicu sa svojim prijateljima

wave wave wave wave wave